Peri-Peri Chicken

Assalammualaikum..lama rasanya i tak update blog.. bukan malas tp si kecil i tak sihat doktor sah kan dia menghidapi pnuemonia. 6 hari i jaga dia di hopital KPJ. Final exam pun i terpaksa tangguh ke semester depan. Keluar je hospital dia demam pulak. Macam-macam dugaan dari yang Maha Esa buat kami dan kami redha.

Rasanya tak perlulah i cerita panjangkan...entry kali ni i nak berkongsi resepi Peri-Peri Chicken. Bukan ape da muak makan makanan hospital, lagi pun kesian encik hubby asyik makan kat mamak je selama i di hospital hehe..




Bahan-bahan
2 keping peha ayam (saiz ayam yg dipotong 6)
Sos Peri-Peri
5-6 Ulas cili padi merah yang dibuang tangkai
½  Biji lada capsicum hijau (lada benggala)
5 Ulas bawang putih
¼ Cawan olive oil (bole guna sunflower oil or vegetable oil)
½ Cawan apple vinegar
1½  Sudu besar  serbuk cayenne / paprika
2 Sudu besar Oregano
1- Sudu kecil garam
6 Sudu besar sirap gula melaka


Cara-Cara
Potong cili padi, lada capsicum dan bawang putih tak perlu halus. Masukkan  minyak  kedalam periuk yang telah dipanaskan. Kemudian masukkan kesemua bahan yang dipotong dan masak untuk seketika sehingga ia lembut.
Setelah itu, masukkan cuka dan kesemua bahan yang lain kacau hingga sebati dan biarkan menggelegak seketika . Imbangi rasa pedas, masam, manis dan masin. Jika terlalu pedas dan masam boleh tambahkan sirap gula Melaka. Sukatan yang i bagi rasanya sudah cukup untuk mengimbangi semua rasa tak perlu ditambah lg tapi terpulanglah.  Padam api dan biarkan sejuk.
Setelah itu tuangkan sos tadi kedalam pengisar dan kisar hingga halus.
Gunakan sebahagian dari sos tadi untuk dilumurkan pada ayam. Perap ayam paling  kurang 2 jam atau semalam didalam peti sejuk.
Akhir skali panaskan oven pada suhu 150c – 200c dan masak selama 30-40 minit. Atau masak guna pemanggang selama 30-40 minit.




Setelah masak susun dalam pinggan dan tuangkan baki sos peri-peri tadi ke atas ayam.
Enak di makan bersama coleslaw dan mash potatao

No comments:

Post a Comment