Rasanya tak perlulah i cerita panjangkan...entry kali ni i nak berkongsi resepi Peri-Peri Chicken. Bukan ape da muak makan makanan hospital, lagi pun kesian encik hubby asyik makan kat mamak je selama i di hospital hehe..
Bahan-bahan
2 keping peha ayam (saiz ayam yg dipotong 6)
Sos Peri-Peri
5-6 Ulas cili padi merah yang dibuang tangkai
½ Biji lada capsicum hijau
(lada benggala)
5 Ulas bawang putih
¼ Cawan olive oil (bole guna sunflower oil or vegetable oil)
½ Cawan apple vinegar
1½ Sudu besar serbuk cayenne / paprika
2 Sudu besar Oregano
1- Sudu kecil garam
6 Sudu besar sirap gula melaka
Cara-Cara
Potong cili padi, lada capsicum dan bawang putih tak perlu
halus. Masukkan minyak kedalam periuk yang telah dipanaskan. Kemudian
masukkan kesemua bahan yang dipotong dan masak untuk seketika sehingga ia
lembut.
Setelah itu, masukkan cuka dan kesemua bahan yang lain kacau
hingga sebati dan biarkan menggelegak seketika . Imbangi rasa pedas, masam,
manis dan masin. Jika terlalu pedas dan masam boleh tambahkan sirap gula Melaka.
Sukatan yang i bagi rasanya sudah cukup untuk mengimbangi semua rasa tak perlu
ditambah lg tapi terpulanglah. Padam api
dan biarkan sejuk.
Setelah itu tuangkan sos tadi kedalam pengisar dan kisar
hingga halus.
Gunakan sebahagian dari sos tadi untuk dilumurkan pada ayam.
Perap ayam paling kurang 2 jam atau
semalam didalam peti sejuk.
Akhir skali panaskan oven pada suhu 150c – 200c dan masak
selama 30-40 minit. Atau masak guna pemanggang selama 30-40 minit.
Setelah masak susun dalam pinggan dan tuangkan baki sos
peri-peri tadi ke atas ayam.
Enak di makan bersama coleslaw dan mash potatao
No comments:
Post a Comment