Five Spice Roasted Chicken With Chicken Rice

assalammualaikum...masak pe? lepas i cuba resepi ayam panggang cajun dan ayam panggang rosemary dr kak nor i trus addicted nk memanggang lg hehe..
Kali ni i buat Five Spice Roasted Chicken yang dimakan bersama nasi ayam. Taksangka plak hubby suke siap tanya "masak bape keping?"  Ermm mcm tak cukup je kan bunyinya nk kena buat lg la tu.. hihi..

Resepi ni i share tuk kawan2 yg duk bertanyakan resepinya di facebook.. bukan i tak mo update kt facebook tp panjang naa..




Bahan-Bahan
2 keping ayam (saiz 1 ekor ayam yg dipotong 6 bahagian)
Bahan Perap
1 inci halia ditumbuk halus
3 ulas bwg putih ditumbuk halus
2 sudu besar perahan jus lemon
 ½  Sudu besar minyak Canola (i used sunflower seed oil sbb mls ke kedai)
½ sudu besar minyak bijan ( i xguna sbb xde so i gandakan  sunflower seed oil menjadi 1 sudu)
1½  sudu besar madu
2 sudu besar kicap pekat ( i guna kicap mee cap tamin)
1 sudu besar  dry sherry (wine) -(gila mungkin i nak guna wine hehe..  i ganti dgn white grape sparkling juice kalo xpun u all bole guna cuka beras (rice vinegar)  or orange juice or pineapple juice)
1 sudu besar  5 spice powder (bole beli di supermarket atau u bole buat sendiri)


Bahan Sos
*(tak perlu buat jika ingin mkn begitu sahaja- i buat sbb i mkn dgn nasi ayam)
1/2 Cwn  kicap cair
1/4 Cwn dry sherry (wine) -( i ganti dgn white grape sparkling juice kalo xpun u all bole guna cuka beras (rice vinegar)  or orange juice or pineapple juice)
1 sudu besar minyak bijan ( 1 guna  sunflower oil)
1 sudu bear perahan Jus Lemon)
1/2  inci halia ditumbuk halus
3 ulas bwg putih ditumbuk halus
Daun Bawang yg dipotong halus (optional) 


Bahan untuk nasi ayam
1 pot beras basmathi  yg dicuci bersih (i guna beras biasa je)
1½ cwn  air rebusan ayam
Sedikit garam
1 helai daun pandan
1 ulas bwg putih xplu buang kulit yang dibasuh bersih dan ditumbuk pecah
½  inci halia ditumbuk pecah
1 biji bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
½ inci kulit kayu manis
1 sudu butter



Cara-cara
       1.            Campurkan kesemua bahan-bahan perap kedalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
       2.            Kemudian Lumurkan campuran tersebut pada ayam , taburkan secubit five spice powder ke atas ayam dan simpan dalam plastic zip or bekas bertutup  dan biarkan  didalam peti sejuk selama 1 jam.
       3.            Panaskan oven 180c – 200c masukkan ayam dalam tray yang dilapis dgn aluminium foil dan bakar selama 35-45minit or hingga masak( i bakar 35 min je sbb oven i panas lgpun i tak suka kalo ayam tu terlalu kering)
       4.            Sementara itu   bole la sediakan sos. Campurkan kesemua bahan sos kedalam periuk dan masak sehingga mendidih dan tutup api
       5.            Untuk nasi : panaskan periuk  bersama butter dan tumis kesemua bahan sehingga naik bau masukkan beras dan air. Masak seperti biasa








No comments:

Post a Comment