Kali ni i buat Five Spice Roasted Chicken yang dimakan bersama nasi ayam. Taksangka plak hubby suke siap tanya "masak bape keping?" Ermm mcm tak cukup je kan bunyinya nk kena buat lg la tu.. hihi..
Resepi ni i share tuk kawan2 yg duk bertanyakan resepinya di facebook.. bukan i tak mo update kt facebook tp panjang naa..
Bahan-Bahan
2 keping ayam (saiz 1 ekor ayam yg
dipotong 6 bahagian)
Bahan Perap
1 inci halia ditumbuk halus
3 ulas bwg putih ditumbuk halus
2 sudu besar perahan jus lemon
½ Sudu
besar minyak Canola (i used sunflower seed oil sbb mls ke kedai)
½ sudu besar minyak bijan ( i xguna
sbb xde so i gandakan sunflower seed oil
menjadi 1 sudu)
1½ sudu besar madu
2 sudu besar kicap pekat ( i guna
kicap mee cap tamin)
1 sudu besar dry sherry (wine) -(gila mungkin i nak guna
wine hehe.. i ganti dgn white grape
sparkling juice kalo xpun u all bole guna cuka beras (rice vinegar) or orange juice or pineapple juice)
Bahan Sos
*(tak perlu buat jika ingin mkn
begitu sahaja- i buat sbb i mkn dgn nasi ayam)
1/2 Cwn kicap cair
1/4 Cwn dry sherry (wine) -( i ganti
dgn white grape sparkling juice kalo xpun u all bole guna cuka beras (rice
vinegar) or orange juice or pineapple
juice)
1 sudu besar minyak bijan ( 1
guna sunflower oil)
1 sudu bear perahan Jus Lemon)
1/2 inci halia ditumbuk halus
3 ulas bwg putih ditumbuk halus
Daun Bawang yg
dipotong halus (optional)
Bahan untuk nasi ayam
1 pot beras basmathi yg dicuci
bersih (i guna beras biasa je)
1½ cwn air rebusan ayam
Sedikit garam
1 helai daun pandan
1 ulas bwg putih xplu buang kulit yang dibasuh bersih dan ditumbuk pecah
½ inci halia ditumbuk pecah
1 biji bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
½ inci kulit kayu manis
1 sudu butter
Cara-cara
1.
Campurkan kesemua bahan-bahan perap kedalam
mangkuk dan kacau hingga sebati.
2.
Kemudian Lumurkan campuran tersebut pada ayam ,
taburkan secubit five spice powder ke atas ayam dan simpan dalam plastic zip or
bekas bertutup dan biarkan didalam peti sejuk selama 1 jam.
3.
Panaskan oven 180c – 200c masukkan ayam dalam
tray yang dilapis dgn aluminium foil dan bakar selama 35-45minit or hingga
masak( i bakar 35 min je sbb oven i panas lgpun i tak suka kalo ayam tu terlalu
kering)
4.
Sementara itu bole la
sediakan sos. Campurkan kesemua bahan sos kedalam periuk dan masak sehingga
mendidih dan tutup api
5.
Untuk nasi : panaskan periuk bersama butter dan tumis kesemua bahan
sehingga naik bau masukkan beras dan air. Masak seperti biasa
No comments:
Post a Comment