cam biasa la hubby kalo mkn ayam mesti habis punye...heehe..
resepi ni i ambil dr blogresipi....bahannya2 sama ape yg ade dr .blogresipi.com cuma
ayam yg i ade xbanyak so i tukar sukatan rempah mengikut sukatan yg kecil.
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (ayam yg i ade cuma 5 keping hehe..)
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup dan msk nasi)- i tak
rebus ayam sbb i tak buat nasi ayam..
1 sudu besar (sudu kecil) Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar (sudu kecil) Serbuk Kunyit
½ sudu besar (sudu kecil) Serbuk Lada Putih
1 sudu kecil Garam (ikut rasa)
3 ulas Bawang putih
1cm Halia
-tp bawang putih n halia i ikut sukatan yg sama spt dlm resepi asal...
bahan2 yang perlu digoreng tanpa minyak sehingga naik bau - hati2 jgn hangus plak ye..
bahan2 yang perlu digoreng tanpa minyak sehingga naik bau - hati2 jgn hangus plak ye..
½ sudu besar (sudu kecil)) Jintan Putih
3 sudu besar (sudu kecil) Ketumbar
Sedikit Air - i tak letak air sbb ayam tu basah so i terus
golekkan je
Minyak masak untuk menggoreng.
Cara2
Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam
pengisar, kisar hingga halus.
- i kisar rempah guna pengisar kering utk halia n bawabg
putih i tumbuk je guna lesung hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap
semalaman, kemudian golek-golekkann pada tepung beras..- i tak berape suka kalo
digolek ngan tepung beras, i biar mcm tu je lg sedap.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
kalo ade yg berminat nk menerai bole la ambil resepi penuh di blogresipi.com .
owh btw pic yg kt bwh ni my1st attempt nasi ayam penyet... time nie i tgh rajin siap wat puding cocktail lg u...hehe..
No comments:
Post a Comment