owh ayam penyet

Ini kali ke 3 i buat ayam penyet..sebelum ni dgn nasi skali.. kali ni i buat ayam je...tuk  mkn ngan lauk rebung msk lomak cili padi hehe...saje nk mengabihkan ayam dlm peti sejuk tu ade 5keping je huhu..

cam biasa la hubby kalo mkn ayam mesti habis punye...heehe..
resepi ni i ambil dr blogresipi....bahannya2 sama ape yg ade dr .blogresipi.com cuma 
ayam yg i ade xbanyak so i tukar sukatan rempah mengikut sukatan yg kecil. 

Bahan2
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (ayam yg i ade cuma 5 keping hehe..)
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup dan msk nasi)- i tak rebus ayam sbb i tak buat nasi ayam..
1 sudu besar (sudu kecil) Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar (sudu kecil) Serbuk Kunyit
½ sudu besar (sudu kecil) Serbuk Lada Putih
1 sudu kecil Garam (ikut rasa)
3 ulas Bawang putih
1cm Halia
-tp bawang putih n halia i ikut sukatan yg sama spt dlm resepi asal...

bahan2 yang perlu digoreng tanpa minyak sehingga naik bau - hati2 jgn hangus plak ye..
½ sudu besar (sudu kecil) Jintan Manis
½ sudu besar (sudu kecil)) Jintan Putih             
3 sudu besar (sudu kecil) Ketumbar
Sedikit Air - i tak letak air sbb ayam tu basah so i terus golekkan je
Minyak masak untuk menggoreng.
Cara2
Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
- i kisar rempah guna pengisar kering utk halia n bawabg putih i tumbuk je guna lesung hingga halus.

Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman, kemudian golek-golekkann pada tepung beras..- i tak berape suka kalo digolek ngan tepung beras, i biar mcm tu je lg sedap.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

kalo ade yg berminat nk menerai bole la ambil resepi penuh di blogresipi.com  .
selamat mencuba !!! mmg berbaloi.. bak kata anak i danny  "papa...adap"..
owh btw pic yg kt bwh ni  my1st attempt  nasi ayam penyet... time nie i tgh rajin siap wat puding cocktail lg u...hehe..

No comments:

Post a Comment